Uppteckning nummer NM-AEU37460_1

Upptecknare: Carl C:som Liljedahl

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Svartvik

Det var en tidig vintermorgon då jag fick ett stycke efter vägen till s.k. hemmanet strax ovanför Svartviks kyrka, just där ostkustbanan nu går fram. När jag gått ett stycke såg jag ett kullfallet träd med roten losa från marken. På trädroten satt en liten pojke, tillsynes sysslande med något. Det var just i daggryningen, varför jag tydligt såg hur han satt där på den upphöjda roten. Han rörde sig då jag passerade förbi med blicken alltjämt fäst på trädroten. Jag fann det mycket underligt, att en sådan liten pojke var ute den tiden, men jag sade ingenting och störde honom icke på något sätt. Jag vände mig flera gånger och såg, huru han fortfarande satt kvar. Jag fortsatte för att uträtta mitt ärende och efter några minuter gick jag samma väg tillbaka, men döm om min förvåning då både trädroten och pojken nu var borta, det syntes inga spår i snön efter varken trädet eller pojken. Jag stod en stund och funerade vad detta kunde vara men fann ingen lösning.

Nordiska museet. Frågelista. Spökhistorier.